Institut Catholique de Paris

Wednesday, June 14, 2023

10:30 AM to Noon	(1h30)	Z01	Welcome, Institut Catholique Entry	
11:00 to 11:30	(30mn)	Z31	Amphi Paul Ricoeur Welcome and presentation of the conference organization	
			Parrallels	provisional schedule
12:30 to 1:30 PM	(1h)	Z23 Z33 Z34 V10 V20 W10 ES1	Girard and the New Testament Girard and Film Mimetic Theory on Edge: Narra French Language Session Mimetic Theory, Law, and the Theory on Theory The Traumatic and the Contem	t atives, Narratology, and the Novel
1:30 to 2:30 PM	(1h)	Z23 Z33 Z34 V10 V20 W10 ES1	Girard and the Philosophers Mimetic Theory and the Hebrew Bible/OT Mimetic Theory on Edge: Narratives, Narratology, and the Novel French Language Session Positive Mimesis and Ethical Justice Theory on Theory The Traumatic and the Contemplative	
2:30 to 2:45 PM	(45mn)		Break	
		Z13	Plenary : Amphi Pat	ul Ricoeur
2:45 to 3:00 PM	(15mn)		Welcome : Camille Riqu	uier, Doyen
3:00 to 4:30 PM	(1h30)		James Alison	A Girardian approach to the virtue of humility
			Simon De Keukelaere Wolfgang Palaver	Mimetic desire, literature and the desire for God
4:30. 5:00	(30mn)		Coffee/ tea	
5:00 6:30	(1h30)		Vincent Delecroix Frédéric Worms Benoît Chantre	Cain and Abel The unique problem of radical violence : Michel Serres and René Girard
6:30 to 6:45 PM	(15mn)		Break	
6:45 to 8:00 PM	(1h15)		Invité d'honneur	
8:00 to 9:00	(1h)		Cocktail	

Institut Catholique de Paris

Thursday, June 15, 2013

8:30 to 9:00 AM	(30mn)	Z01	Welcome	
		Z13	Plenary : Amphi Paul Ricoeur	
9:00 to 9:15 AM	(15mn)		Martha Reineke Martin Girard	Welcome Remarks
9:15 to 11:45 AM	(2h)		René Girard, Benoît Chantre Christine Orsini Trevor Merrill Paul Dumouchel Camille Riquier Mark Anspach	an intellectual biography Life and times of René Girard The Question of Truth upcoming title Things Hidden Concluding remarks
11:45 AM to 0:45 PM	(1h)	Z01	Lunch	
12:45 to 1:45 PM	(2h)	Z23 Z33 Z34 Z35 V10 V20	Parrallels Modernity in Crisis Peacebuilding and Mimetic Theor Ostracism, Stigma, and Radical Ot French Language Session Mimetic Theory and Critique with Translating Girard: Intellectual Co	thering nin Communities of Faith
1:45 to 2:45 PM	(1h)	W10 Z23 Z33 Z34 Z35 V10 V20 W10	Book Sessions Mexican Politics in Light of Mimetic Theory Peacebuilding and Mimetic Theory Ostracism, Stigma, and Radical Othering French Language Session Mimetic Theory and Critique within Communities of Faith The Welcome Table: Generating Models of Loving Mimesis Book Sessions	
2:45 to 3:00	(15mn)		Break	
		Z13	Plenary : Amphi Paul Ricoeur	
3:00 to 3:45 PM	(45mn)		Marinela C.Blaj Nicolas Wandiger	Punic Carthage. The Theories of Girard and the Braudelian Longue Durée
3:45 to 4:15 PM	(30mn)		Coffee/ tea	
4:15 to 5:45 PM	(1h30)		Sandor Goodhart Barbara Carnevali	Reading René Girard Reading : Literature, the Bible, and the Prophetic Deviated Transcendence. Girard's Legacy for Social Philosophy.
5:45 to 6:15 PM	(30mn)		Break	
6:15 to 7:15 PM	(2h) (1h15)		Girard Lecture Jean-Michel Oughourlian Benoît Chantre	
7:15 to 8:30 PM	(1h)		Free Time	
8:30 to 10:00 PM	(1h30)	(1h30) Concert Girard Quartet Chapelle des Carmes Institut Catholique		

Institut Catholique de Paris

Friday, June 16, 2013

8:30 to 9:00 AM	(30mn)	Z01	Welcome	
		Z13	Plenary : Amphi Paul	Ricoeur
9:00 to 10:30 AM	(1h30)			Unrival lecture
			Suzann Ross	Welcome
			Elisabetta Brighi Andreas Wilmes Suzann Ross	Towards a Mimetic Theory of Terrorism Apocalypse, Technology, and the Future of Mimeti
10:30 to 10:45 AM	(1h)	Z01	Break	
10:45 to 12:30PM	(1h45)		Martha Reineke	Schwager Price
12:30 to 2:00 PM	(1h)	Z01	Lunch	
			Parrallels	annotatement anto adults
2:00 to 3:00 PM	(2h)	Z23 Z29 Z33 Z34 Z35 V10 W10 Es1	Psychology and Psychiatry in Light Sexualities and Genders Literature and Mimetic Theory French Language Session From Archaic Myth to the Holy The State: Yesterday, Today, and Violence, Religion, and the Future Book Session	Tomorrow
3:00 to 4:00 PM	(1h)	Z23 Z29	Mimetic Perspectives on Education Sexualities and Genders	on
		Z33 Z34 Z35 V10 W10	Literature and Mimetic Theory French Language Session From Archaic Myth to the Holy The State: Yesterday, Today, and Violence, Religion, and the Future	
		Es1	Book Session	of winned theory
4:00 to 4:30 PM	(30mn)		Coffee/ tea	
		Z13	Plenary : Amphi Paul	Ricoeur
4:30 to 6:30 PM	(2h)		Oedipus and Beyond:	Girardian Approaches to Sophocles
			Mark Anspach	The Oedipus Case
			Sandor Goodhart	Sophocles "Oedipes Retried"
			Martha Reineke Paul Dumouchel	The House of Labdacus: On Kinship and Sacrifice
5:45 to 6:00 to 7:00PM(30mn)				
7:00 to 9:00 PM(2h)6:00PM	(30mn)		Break	
6:00 to 8:00 PM	(2h)		Thomas Pavel	"Temptations and Warnings" René Girard on Literary Fiction
0.00 to 0.00 FIVI	(211)		Jean-Pierre Dupuy	nene on and on Electory Fiction
9:00 PM			Dinner outside Bouillon Racine	

Institut Catholique de Paris

Saturday, June 17, 2013

8:30 to 9:00 AM	(30mn)	Z01	Welcome	
			Parrallels	provisional schedule
9:00 to 10h:30 AM	(1h30)	Z23 Z29 Z33 Z34 Z35 V10 V20 W10		etic Theory nd Simulation Light of Mimetic Theory Light of Mimetic Theory
10:30 to 10:45 AM	(15mn)		Break	
10:45 AM to 12:15 PM	(1h30)	Z13	Plenary: Amphi Po	QUI RICOEUR Violence and Apocalypse in the Post-Modern Age
2010 1111 0 22120 1111	(2.130)		Jean-Pierre Dupuy Wolfgang Palaver	Battling to the Atomic End
12:45 to 1:00 PM	(45mn)		Wolfgang Palaver	An Innsbruck Outlook on the Future of Mimetic Theory
1:00 to 2:30 PM	(1h30)	Z01	Social Hour	
2:30 to 4:00 PM	(1h30)		Business Meeting	: Amphi Paul Ricoeur